Felfedeztük a Balaton Park Circuit pályát

Mindig izgalmas egy versenypályát felfedezni. Akkor még inkább, ha az a közelmúltban készült el, mondhatni vadonatúj. A Laptiming Kupa idei szezonjának első versenyhétvégéjét 2024. április 25-28. között a balatonfőkajári Balaton Park Circuiten rendezték, amelynek szombati napján vettünk részt.

Az adrenalin ott dolgozik sokunkban már akkor, amikor egy-egy versenyhétvége látogatását kezdjük el tervezni – sorozattól, bajnokságtól függetlenül. Persze, amikor már csak néhányat kell aludni, hogy valóban elinduljunk, még inkább mozog bennünk a pumpa.

Rá kell-e készülni, vagy hagyjuk sodorni magunkat a nap eseményeivel?

Alapvetően igen, de a sportújságírás olyasfajta műfaj, amelyben akkor tudsz dinamikusan dolgozni, ha a random történéseket le tudod követni, még akkor is, ha a terep ismeretlen számodra.

A Laptiming Kupa több sorozatot foglal magába – a TCR-autóktól kezdve a GT3-as gépeken át a legkisebb Suzuki Swiftig akad olyan bajnokság, amelyben ezen szabályrendszer szerint épített járgányok versenyezhetnek.

Mivel az autósportban ismerősen mozgunk, nem volt nehéz nem ismerőssel találkozni a paddockban vagy éppen a sajtóközpontban.

Akár délelőtt 10 órakor haza is jöhettünk volna…

Épp a sajtóbelépőt szerettük volna átvenni, amikor kedves szurkoló ismerősökkel találkoztunk, akiktől megtudtuk, hogy Michelisz Norbert is a helyszínen lesz a szombat folyamán. Túraautós klasszisunkkal a megérkezésünktől számítva, nagyjából egy órát követően össze is futottunk. A szokásos üdvözlés és szelfik mellett röviden megbeszéltük a TCR World Tour vallelungai nyitóhétvégéjét. Ennek kapcsán Norbi elmondta, hogy az első forduló sokkal jobban sikerült, mint előzetesen arra számított.

Ezt követően viccesen azt gondoltuk, akár ülhetünk az autóba és mehetünk is haza, mert máris túllendültünk a nap fénypontján.

Mégis maradtunk!

Ugyanis szeretjük az autóversenyt, szeretjük az egészet közelebb hozni fotókon, sztorikon keresztül magunkhoz és az olvasókhoz.

A délelőtt folyamán többször átszeltük a boxutcát és a paddockot, a versenypálya közelebbi kanyarjaihoz pedig kisétáltunk, hogy számtalan fotót készítsünk a TCR- és GT-autókról.

Igazi élményekkel lettünk gazdagabbak a rajtrácson sétálva is, hiszen ezek azok a pillanatok, amikor közvetlen közelről élhetjük át a koncentrációból fakadó feszültséget, amely profi szinten higgadtságnak látszik, pedig a csapattagok, mérnökök komoly munkát végeznek néhány perccel a piroslámpák kialvása előtt.

Nem mellesleg érdemes ilyen hétvégék alkalmával nyitott szemmel járnunk, hiszen korábbi ismert autóversenyzők gyerekei feltűnhetnek egy-egy széria rajtrácsán. Mivel F4-es formaautós sorozat is vendégeskedett a Balaton Park aszfaltján, így Oscar Wurz szereplését is megfigyelhettük.

A Balaton Park Circuit igazi modern versenypályaként elnyerte tetszésünket. A segítőkész személyzet, a fullos sajtóközpont a kis teraszokkal, valamint a főtribün egyaránt olyan összképet adott, amely a kilátogató újságírók-fotósok, szurkolók számára valódi maradandó emlékké válhat.

Nekünk tetszett és alig várjuk, hogy újra mehessünk egy újabb széria versenynapjaira Balatonfőkajárra.

Szöveg: Papp Csaba
Fotók: Schneider Erika

You may also like...