Megnyitotta kapuit a Balaton Park Circuit

A legmagasabb FIA szabványú versenypálya megnyitásával egy olyan álom vált valóra, amire csaknem 15 éve nem volt példa Közép-Európában. A négy éven át tartó építkezést követően a Balaton Park Circuit megnyitóján országos és helyi vezetőket, valamint VIP vendégeket és a hazai és nemzetközi médiát látták vendégül.

Az észak-balatoni régió gondosan kiválasztott helyszíne, egy több mint 200 millió eurós beruházást követően multifunkcionális motorsport-létesítménnyé vált az elmúlt években. 

Giancarlo Fisichella, Gianpaolo Matteucci, a Balaton Park Circuit vezetőségi tagja, Walterné Dancsó Adrienn és Forró Zsolt, Balatonfőkajár polgármestere

Gianpaolo Matteucci, a Balaton Park Circuit vezetőségi tagja elmondta: „Nagyon büszkék vagyunk, hogy ma ünnepelhetjük a Balaton Park Circuit hivatalos megnyitását. A projekt egy álomként kezdődött, de mára valósággá vált a Balaton Park Csoport rendíthetetlen elkötelezettségének köszönhetően. Az építkezés fő szakasza négy évvel ezelőtt kezdődött, különös figyelmet fordítottunk a biztonságra, az innovációra és a környezetre. Készen állunk nemzetközi motorsport rendezvények megrendezésére, a Balaton Park Circuit a legszigorúbb követelmények szerint épült, az FIA és FIM előírásai alapján.”

A versenypályát tervező Gulácsi Ferenc a tervezés menetébe avatta be az érdeklődőket:
„A pályát három szempontot figyelembe véve terveztem: biztonság, kihívás a versenyzők számára, valamint fenntarthatóság. Örülök, hogy eljutottunk erre a pontra, hogy már használható a versenypálya. A zöld zászló készen áll arra, hogy először meglengessék.”

Az eseményen Giancarlo Fisichella, egykori Forma-1-es futamgyőztes pilóta és a Ferrari jelenlegi nagykövete is jelen volt, és a 4,115 km hosszú versenypálya jellemzőit is értékelte. Az olasz versenyző – aki előkelő Forma-1-es karriert és 231 futamot tudhat maga mögött – rendkívül elégedett volt a pályával, miután egy Ferrari FF-fel tesztelte: „Amikor először vezettem a Balaton Park Circuit-en, azonnal lenyűgözött a karaktere. Tényleg mindennel rendelkezik a pálya – vannak izgalmas, nagy sebességű kanyarok, technikás hajtűkanyarok és szuper lassítók. Nagyon jól megtervezett pálya, remek versenyélményt biztosít. Az első kanyar és a hátsó egyenes vége kitűnő lehetőségeket biztosítanak előzésre. Összességében a Balaton Parkon élmény a vezetés.”

Az óramutató járásával ellentétes irányú pálya hat jobb és tíz bal kanyarral rendelkezik, szélessége 12-15 méter közötti. 48 garázs és három különálló, de összeköthető paddock található egymás mellett, valamint csúcsmodern létesítmények a rajongók, a média és a VIP vendégek számára. A pálya 10 000 állandó ülőhellyel rendelkezik, de ideiglenes lelátók felállításával 120 000 ülőhelyre bővíthető a nézők számára biztosított terület. Építésének végső fázisában jár egy 4 csillagos luxushotel a pályára néző panorámával, amely a következő szezonban már várja a vendégeket. A projekt második fázisában egy autómúzeum és más attrakciók is épülnek majd a látogatók számára. A pálya az FIA Grade 1 specifikációinak megfelelően épült, kezdetben azonban Grade 2 specifikációt kérvényeztek az üzemeltetők.

A Balaton Park Circuit célegyenese

A pálya az M7-es autópálya mellett fekszik, Budapesttől 87 kilométerre, Ausztriától 150 kilométerre, Szlovákiától 120 kilométerre, Horvátországtól 150 kilométerre és Olaszországtól 480 kilométerre.

A 2023. május 16-i sajtóesemény egyben a verseny- és rendezvénynaptár megnyitását is jelentette. A Porsche veszi először használatba a pályát, a „Porsche on Track” egy kéthetes program lesz a márka 75. évfordulója alkalmából. Ezt egy egész napos rendezvény, a „Festival of Dreams” követi június 10-én.

Szöveg: Balaton Park Circuit sajtóanyag
Fotók: Schneider Erika

You may also like...